Lontwol, waarom zou je daarvoor kiezen?

Lontwol, waarom zou je daarvoor kiezen?

Lontwol is wol die volledig voorbereid is om tot garen te worden gesponnen. De wol is gewassen, gekaard en tot een lange lont verwerkt, die vervolgens machinaal, maar ook met een spinnewiel of een spintol tot garen kan worden gesponnen. Uiteraard is het niet enkel schapenwol die tot een spinklare lont verwerkt wordt, alle dierlijke en plantaardige vezels worden in lontvorm aangeboden.

Diegenen die zelf de wol wassen, kammen of kaarden, eventueel op een mengbord mengen en misschien met behulp van een diz tot een lont verwerken weten zeer goed hoeveel tijd en energie al deze voorbereidingen kosten voor je nog maar aan het spinnen kan beginnen. Heb je eindelijk je draadje gesponnen en getwijnd dan is het kleuren van de streng soms ook nog een extra werk. Uiteraard doe je dat allemaal met heel veel geduld en liefde.

Lontwol bestaat in vele verschillende kleuren en is eventueel al gemengd met andere vezels zoals zijde.

Daarnaast kan je nog kiezen voor een bepaalde dikte van de vezel, in “micron”. Hoe fijner de vezel, hoe aangenamer die op de huid aanvoelt.

Ja, aan lontwol hangt een prijskaartje, maar als je het zelf wassen, het kammen of kaarden, het op diameter sorteren van de vezel, het eventueel kleuren en het tot een lont verwerken in rekening brengt is die extra kost, naar mijn aanvoelen, echt verwaarloosbaar.

Zelf heb ik geen ervaring met e-spinners, maar als ik de gebruikers van die elektrisch aangedreven spinne-”wielen” mag geloven, dan is lontwol het meest geschikte materiaal om op deze toestellen te gebruiken.

Om bepaalde art-yarn effecten, zoals bijenkorfjes, te spinnen is lontwol bijna de enige mogelijkheid om die structuren te creëren.

Naast het spinnen is lontwol ook uitermate geschikt om te gebruiken in vilt. Omdat de vezels in een lont parallel liggen kan je bijvoorbeeld de krimprichting van je vilt beïnvloeden door de vezels in een bepaalde richting op elkaar te leggen. Met lontwol is het ook heel makkelijk om de wol zeer dun en gelijkmatig open te leggen om flexibel (nuno-)vilt te maken en/of mooie kleurnuances te creëren. Niet alleen voor natvilten, maar ook voor naaldvilten is lontwol ideaal

Lontwol kan natuurlijk ook zonder te spinnen gebruikt worden om mee te weven en zelfs te arm-breien.

In brei- of haakwerk kan een smal stuk lontwol, samen met de gebruikte draad, verwerkt worden om zo meer textuur en diepte aan het werk te geven.

Voor het maken van feeërieke poppetjes was lontwol schijnbaar dé uitvinding.

Lontwol is ook geschikt om vele andere decoratieve items zoals pompons en kwastjes mee te maken.

Laat je fantasie werken, lontwol is dikwijls het ideale materiaal om, zonder teveel moeite en voorbereidingstijd, je creatieve idee tot werkelijkheid te brengen.

 

 

Terug naar blog