alpacawol

Alpacawol behoort tot de beste dierlijke vezels. Eén van de belangrijkste eigenschappen van alpacawol is dat het hypoallergeen is. Tot nu toe zouden er geen gevallen bekend zijn van mensen die allergisch reageren op 100% alpacawol. Als mensen zeggen dat ze allergisch zijn aan alpacawol is dat dikwijls te wijten aan het feit dat het niet over 100% zuivere alpacawol gaat. Buiten de EU gelden andere regels en mag men soms tot 30% van een andere vezel mengen en toch nog over 100% alpacawol spreken.  

Niet van elke alpaca is de vacht verwerkbaar tot garen om in contact met de huid te dragen. Als een alpaca ouder wordt worden de meeste vachten minder van kwaliteit. Sommige dieren produceren vanaf hun 2de of 3de jaar alpacawol die niet meer verwerkbaar is tot zacht garen. Anderen dieren behouden zelfs tot hun 10de of zelfs 12de jaar een fijne vacht.  

De alpacawol die wij verdelen komt van een Belgische alpacahouder en spinner, die naar de fijnste qualiteit selecteerd. De gemiddelde dikte van de alpacawol in hun kudde van 45 dieren is 21 micron (0,021 mm). De volgende tabel maakt veel duidelijk.

 < 18µ                    ultra-fine of Royal baby alpaca

18-20µ                  superfine of baby alpaca

20 – 23µ              fine

23-26µ                  medium

26-30µ                  strong

>30µ                     super strong

Tijdens de verwerking van hun alpacawol passen ze hun machines zo aan dat ze steeds enkel de superfine tot ultra-fine vezels in hun lont en draad verwerken.

Alpacawol bestaat in verschillende natuurlijke kleuren. Er lopen niet veel zwarte alpaca’s rond. Zwarte baby-alpaca is daarom erg zeldzaam.

Alpacawol kan op droge plaatsen 30 tot 40% aan gewicht verliezen door het vocht dat zich in de vacht bevindt. De beste plaats om alpacawol te bewaren is een omgeving waar de vochtigheidsgraad ongeveer 60% is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.