Is fijner altijd zachter? Micron

De ene is al gevoeliger dan de andere en verdraagt daarom enkel de fijnste wol op de huid, terwijl die andere iets ruwere wol amper als onaangenaam ervaart. Waarom is de “dikkere” mohair soms zachter of wordt alpaca beter verdragen?

Eén micrometer, 0,001 mm (officieus micron, mu) is een maat om de diameter van wol, mohair, alpaca, … uit te drukken. Tegelijkertijd geeft het een indicatie van de draagbaarheid van de vezel in een stof.

Er zijn echter meer factoren, dan enkel de dikte van een vezel, die de zachtheid/draagbaarheid bepalen.

Wol, mohair, yak, alpaca, …, dus alle haren van zoogdieren, hebben schubben als buitenste laag. Die schubben liggen als dakpannen op elkaar, de randjes van die schubben maken een vezel ruw en prikkerig. Hoe dunner het haar, hoe minder schubjes en dus hoe zachter de wol. 

Maar, die schubben kunnen mekaar heel erg overlappen, met vele ruwe randjes tot gevolg, of juist heel weinig overlap hebben, waardoor er op eenzelfde lengte veel minder ruwe randjes zitten. 

De dikte van die randjes speelt ook nog een rol in het gevoel op de huid. Hoe dikker, hoe ruwer de wol aanvoelt, ook al is die dun.

page9image1635860336page9image1635860640 

De vergrotingen zijn anders maar je ziet wel het verschil in dikte van de schubben: links van merinowol, rechts van mohair (uit “Cashmere, mohair and wool.” Wini Labrecque2019)

Mohair is meestal dikker dan wol maar de schubben overlappen elkaar zeer weinig en zijn ook erg dun, waardoor “dikkere” mohair ook zacht aanvoelt en tegelijkertijd ook meer glans vertoont.

Merinowol met een gemiddelde diameter van 14,5 micron (0,0145 mm) is zowat de fijnste wol die je kan vinden. Spin je hiermee een draadje, dan wordt dat door zowat iedereen zeer goed op de huid verdragen. 16 micron merinowol wordt ook door de meeste mensen als zeer aangenaam ervaren. Wol met een gemiddelde diameter van 19 micron vind je in de meeste wollen truien terug, meestal gemengd met een gladde, dus zachte, vezel zoals zijde of een synthetische variant. 

Alpacawol met een diameter van 18 micron voelt zachter aan dan wol met eenzelfde dikte omdat de schubben van alpacawol ook veel dunner zijn

Mohair heeft meestal een diameter tussen 24 en 45 micrometer (0,024 tot 0,045 mm).

Meestal spreekt men over kid mohair als de diameter tussen 20 en 27 micrometer zit, die mohair is dus fijn en door de meeste mensen goed te verdragen op de huid.

Jaarling of jong adult mohair heeft een diameter van 27 tot 33 micrometer.

Men spreekt over adult mohair bij een diameter van 33 tot 39/40 micrometer.

Kid mohair kan dus ook van een volwassen dier komen en omgekeerd kan een lam ook (jong) adult mohair produceren. 

 < 18µ                    ultra-fine of Royal baby alpaca

18-20µ                  superfine of baby alpaca

20 – 23µ              fine

23-26µ                  medium

26-30µ                  strong

>30µ                     super strong

Leave a Reply

Your email address will not be published.