spinnen: kunst, meditatie en veel meer

Spinnen is niet enkel meer dat oude ambacht. Nieuwe materialen en andere innovaties hebben er de laatste decennia voor gezorgd dat de gesponnen draad al een kunstwerk op zich kan zijn. 

Met de nieuwere spinnewielen hoef je dus niet een egaal draadje te spinnen. Een groter spingat, vluchten zonder haakjes, het snel kunnen veranderen van de spinsnelheid (ratio), enz. bieden je de mogelijkheid om naast wol of mohair ook andere soorten vezels te spinnen en te twijnen tot kleurrijke, verbluffende “art yarns”. 

Naast verschillende soorten wol, mohair en alpaca zijn er ook vele andere vezels, in alle mogelijke kleuren en met verschillende eigenschappen.

Het voorbereiden van de te spinnen vezels heeft ook een evolutie doorgemaakt. Kant en klaar gewassen, gekleurd en tot een lont gekaard of wil je liever zelf mengen? Met handkaarders of een kaardmolen maak je snel bats, na het kammen trek je lonten en met het mengbord (bestaat nog maar sinds 2011) maak je rollags/punnies. Elke mengtechniek heeft een effect op het resultaat van het spinnen.

Eens je het spinnen onder de knie hebt is het werken met het spinnewiel zuivere ontspanning, een vorm van rustgevende meditatie. Met de hulp van een geduldige en ervaren lesgever leer je de basis van het spinnen meestal op enkele uren.  

Je eigen gesponnen draden kan je gebruiken om te breien of haken, op voorwaarde dat ze “stabiel” zijn, anders trekt je gebreid werk scheef. Weven is een andere mogelijkheid om je eigen spinwerk op een originele manier te verwerken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.