Angorageiten zijn echte knuffels

Alle geitenbokken hebben stankklieren, behalve die bij de angorageiten. Geiten zijn nieuwsgierig van aard, angorageiten ook maar het typische uitbreekgedrag hebben ze niet. Welke geit heeft er nu lange lokken en ziet er zo zacht en aaibaar uit? Ja, angorageiten moeten geschoren worden, maar dan nog zien ze er leuk uit. De mohair groeit bijna 2 cm per maand, dus lang duurt het niet voor ze er terug als knuffels uitzien.

Angorageiten zijn rustige dieren, die heel aanhankelijk kunnen zijn, net hondjes.

Je hebt er wel een wei en een stalletje voor nodig. Geef ze elke dag hooi en wat extra’s, als het kan ook wat takken om van de schors en de bladeren te kunnen genieten en het zijn je beste vrienden.

Angorageiten hebben gezelschap nodig, liefst van een soortgenoot. Heb je niet veel plaats, dan zijn gecastreerde bokjes misschien een idee. Zulke hamels zijn erg rustig en produceren meer en langere mohair dan angorageiten. Hun mohair blijft ook langer fijn en dus van betere kwaliteit.

Mohair is een luxueuze vezel en erg gewild bij spinners of voor poppenhaar. Met enkele dieren ga je geen financiële rijkdom vergaren maar je kan wel vele fijne mensen leren kennen. ’t Is dus maar hoe je rijkdom definieert. 

Mohair van de lammetjes, de “kids”, is het fijnste en erg zacht. Adult mohair is veel steviger en kan gemengd worden met zachte wol om een sterke maar zachte draad te spinnen.

De angorageiten in Europa zijn steeds wit. De mohair is heel goed te kleuren en heeft steeds een mooie glans.

Uiteraard is tweemaal per jaar scheren niet de enige verzorging die angorageiten nodig hebben. De hoefjes bijwerken, vuile mohair wegknippen en regelmatig ontwormen zijn ook kleine noodzakelijke ingrepen. Angorageiten worden ongeveer 12 jaar oud, net zoals die andere huisdieren, katten en hondjes.

Bij Khansenhof kiezen we voor de beste kwaliteit, daarom zijn verschillende van onze angorageiten/-bokken van Zuid Afrikaanse oorsprong. Hun mohair groeit langer en is ook fijner. De gezondheid van onze angorageiten is een topprioriteit. Onze dieren zijn o.a. CAE- en scrapievrij, voorwaarden die noodzakelijk zijn om angorageiten naar andere landen te mogen uitvoeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.