Angorageiten zijn echte knuffels

Alle geitenbokken hebben stankklieren, behalve die bij de angorageiten. Alle geiten zijn nieuwsgierig, angorageiten ook maar het typische uitbreekgedrag hebben ze veel minder. Welke geit heeft er nu lange lokken en ziet er zo zacht en aaibaar uit? Ja, angorageiten moeten geschoren worden, maar dan nog zien ze er leuk uit. De mohair groeit bijna 2 cm per maand, dus lang duurt het niet voor ze er terug als knuffels uitzien.

Angorageiten zijn rustige dieren, die heel aanhankelijk kunnen zijn, net hondjes.

Je hebt er wel een wei en een stalletje voor nodig. Elke dag hooi en wat extra’s en als het kan ook wat takken om van de schors en de bladeren te kunnen genieten en het zijn je beste vrienden.

Angorageiten hebben gezelschap nodig, liefst van een soortgenoot. Heb je niet veel plaats, dan zijn gecastreerde bokjes misschien een idee. Zulke hamels zijn erg rustig en produceren meer en langere mohair dan angorageiten, die lammetjes moeten dragen en zogen. De mohair blijft ook langer fijn en dus van betere kwaliteit.

Mohair is een luxueuze vezel en erg gewild bij spinners of voor poppenhaar. Met enkele dieren ga je geen financiële rijkdom vergaren maar je kan wel vele fijne mensen leren kennen. ’t Is maar hoe je rijkdom definieert. 

Mohair van de lammetjes, de “kids”, is het fijnste en erg zacht. Adult mohair is veel steviger en kan gemengd worden met zachte wol om een sterke maar zachte draad te spinnen.

De angorageiten in Europa zijn steeds wit. De mohair is heel goed te kleuren en heeft steeds een mooie glans.

Uiteraard is tweemaal per jaar scheren niet de enige verzorging die angorageiten nodig hebben. De hoefjes bijwerken, vuile mohair wegknippen en regelmatig laten ontwormen zijn ook kleine noodzakelijke ingrepen. Angorageiten worden ongeveer 12 jaar oud, net zoals die andere huisdieren, katten en hondjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *