yak, een bijzondere vezel met een elegante uitstraling

Yak

Yak is een vezel waaraan hypoallergene, antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen worden gelinkt, waardoor deze vezel gezond is voor de huid. Yak vezels zijn dun (ongeveer 18 micron) en worden daarom ook op een gevoelige huid goed verdragen. Yak is ook erg licht en even isolerend als kasjmier maar wel heel wat slijtvaster. Deze wolsoort neemt ook veel vocht op zonder dat de isolerende eigenschappen verminderen.

Yak hoeft, net zoals andere dierlijke vezels, niet zo dikwijls gewassen te worden. Net zoals wol is ook yak vuilafstotend en door de antibacteriële en vochtregulerende eigenschappen ontstaat er geen geur, een fenomeen dat bij synthetische stoffen een bekend probleem  is.

Yak is een prachtige vezel om mee te spinnen maar vilt ook vrij makkelijk. In een viltwerk kan yak, gecombineerd met merino, gebruikt worden om structuur aan te brengen omdat deze vezel de neiging heeft om zich niet volledig met de wol te mengen. Yak geeft een gesponnen draad of het viltwerk een speciale uitstraling, soms lijkt yak een beetje zacht mat terwijl een andere lichtinval voor een elegante glans zorgt. De natuurlijke kleuren zijn licht tot donker bruin.

Gemengd met katoen is yak ook buitengewoon geschikt voor het maken van babykleding en zachte dekens.

De natuurlijke bruine tinten maken yak heel geschikt voor mode- en kledingaccessoires, zoals sjaals en mutsen.

Zoals met alle wolsoorten moet het wassen van een stof met yak een beetje omzichtig gebeuren.

Gebruik koud tot lauw water met een beetje zachte zeep, wring nooit, spoel goed uit nadat de stof enkele keren ondergedompeld werd. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *