Een mengbord is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om verschillende soorten vezels met elkaar te mengen. Het mengbord is pas in 2011 ontwikkeld en is sindsdien enorme populair geworden, het is niet meer weg te denken in de spinwereld. Voor iedereen, van beginnend spinner tot ervaren textielkunstenaar, is een mengbord een heel handig hulpmiddel om vezels op een iets meer gecontroleerde manier te mengen. De prijs is aantrekkelijker dan die van een kaardmolen en de rolag-punis, die je ermee maakt, zijn dat ook. (Natuurlijk wil ik geen afbreuk doen aan het nut van een kaardmolen, je kan er bijvoorbeeld sneller en in grotere hoeveelheden wol en andere vezels mee mengen. Maar dat is misschien een onderwerp voor een ander artikeltje.)
In essentie is een mengbord gemaakt van een plat houten oppervlak waarop een stuk kaardbeslag bevestigd is. een steun, waarmee het bord onder een hoek komt te staan en enkele andere hulpmiddeltjes maken het geheel praktischer om op te werken.
Op een mengbord worden verschillende kleuren en/of soorten vezels gemengd. Met behulp van 2 stokjes worden er rolags, punis, rolag-puni(*) gemaakt. Vanuit deze bijzonder aantrekkelijk gekleurde worstjes worden de mooiste draadjes gesponnen.
Het is uiteraard ook mogelijk het mengbord te gebruiken om een mengsel van vezels voor vilt voor te bereiden.
(*) Wat zijn de verschillen tussen een puni, een rolags en een rolag-puni? De drie namen worden door elkaar gebruikt als het gaat over de rolletjes die van een mengbord gehaald worden.
Eigenlijk zijn rolags de luchtige rolletjes wol die je als wolkjes van de handkaarders afrolt.
Punis zijn ook rolletjes maar dan van de korte katoenvezels en o.a. daarom veel steviger opgerold.
Rolag-punis zijn niet zo luchtig als rolags maar ook niet zo vast als punis. De gebruikte vezels zijn meestal redelijk lang. Als ze, zoals in een puni, vast opgerold zouden zijn dan maken ze het spinnen moeilijker.
In een rolag-puni liggen de vezels ook meer naast elkaar zodat ze geen echt luchtig rolag-wolkje kunnen vormen.
Als na het mengen de mix van vezels rond de stokjes gewikkeld wordt ontstaat er, in tegenstelling tot het wolkje van een rolag, een glad oppervlak waaruit, op een aantrekkelijk opvallende manier, de kleuren en de textuur uitspringen.
Er zijn verschillende redenen waarom iemand een mengbord voor vezels gebruikt.
Op een mengbord kan je je eigen unieke mix van vezels en of kleuren creëren. Dit kan handig zijn als je een specifieke kleur of textuur wilt creëren voor een spin- of viltproject.
Het mengen van verschillende soorten vezels op een mengbord kan niet enkel een rijke hoeveelheid kleurnuances maar ook nieuwe eigenschappen, zoals bijvoorbeeld stevigheid of glans, en textuur toevoegen aan je gesponnen draad en uiteindelijk ook aan je brei- of haakwerk of een ander vezelkunstproject.
Op een mengbord kan je wol, mohair, alpaca, maar ook vlas, (sari-)zijde en/of lyocell, enz., in alle mogelijke kleuren, lengtes en diktes mengen.
Met een mengbord heb je veel meer controle over de plaats van de vezels en de kleuren in je eindresultaat.
Het mengen van vezels op een mengbord kan helpen om de vezels gelijkmatig te verdelen en eventuele klitten of knopen te verwijderen. Het spinnen kan daardoor sneller en efficiënter gebeuren. Een mengbord kan ook helpen om op een efficiënte manier een dun en soepel vilt te creëren.
Na het mengen liggen de vezels van het mengbord meer “gekamd” naast elkaar, iets wat je met andere hulpmiddelen minder of niet kan bereiken. Vanuit de rolag-puni kan je daardoor makkelijker egalere draden spinnen.
Het succes van het mengbord heeft verschillende redenen: de lage aanschafprijs, de eenvoud van het concept, de aantrekkelijkheid van de rolag-punis, de controle over het mengen en het plezier van het spinnen met de rolag-punis.
Het hele proces van het werken met de vezels op het mengbord is misschien wat langzamer en intenser, maar geeft ook meer creatieve vrijheid en is waarschijnlijk juist daardoor zo enorm bevredigend.