Angorageiten hebben een zacht karakter, hebben weinig neiging om uit te breken, produceren de luxueze mohair EN de bokken hebben geen stankklieren.

We trachten gezonde angorageiten te kweken die ook nog eens goede mohair produceren. Om de fijnste mohair te kunnen bekomen hebben we enkele bloedlijnen 100% Zuid Afrikaanse angorageiten aangekocht.

                                             Onze angorageiten zijn CAE- en scrapie-vrij en mogen daarom naar andere landen uitgevoerd worden.

angorageit bad mohair super mom

De angorageit Coco

Onze eerste twee angorageitjes kochten we bij een gepassioneerde kweekster. De meest trotse en elegantste noemden we Coco. Omdat de andere angorageit continu aandacht vroeg en luid mekkerde voor extra’s, werd die Isabelle, naar iemand met dezelfde vervelende eigenschappen.

Coco, is de oudste en rustigste angorageit in onze kudde. Ze is duidelijk ook de verstandigste en weet altijd precies wat ik van plan ben en of een bezoeker een veearts met medicatie of iemand met lekkere snoepjes is. Ze laat zich zelden beetnemen.

Haar mohair groeit niet echt zoals het hoort voor een angorageit. Waarschijnlijk zou ze, om die reden, al lang uit een andere kudde verwijderd zijn. Haar moedereigenschappen zijn echter uitzonderlijk en die mooie eigenschap geeft ze ook door aan haar dochters. De eerste dagen na de bevalling blijft alles en iedereen die ze niet vertrouwd best uit haar buurt om kopstoten en blauwe plekken te vermijden. Zijn de lammetjes wat ouder en kunnen ze hun nieuwsgierigheid niet bedwingen, dan zal je Coco steeds heel dicht in hun buurt vinden. Coco doet ook steeds alle moeite om zich dan tussen haar lammetjes en het mogelijke gevaar te wringen. Ze doet dat ook met haar kleinkinderen en haar oudere dochters doen hetzelfde. 

De angorageiten van de Coco-lijn hebben, net zoals zijzelf, veel melk, waardoor hun kids snel groot, sterk en zelfstandig zijn. Gelukkig hebben Coco’s nakomelingen wel mohair van een uitstekende kwaliteit.

Coco is ook de dominantste geit van de kudde en heeft daar niet veel overtuigingskracht (meer) voor nodig. Alle dochters en kleinkinderen profiteren mee van haar positie. Ze vormen een duidelijke clan binnen de kudde.

Normaal worden angorageiten pas vruchtbaar als ze minstens dertig kilogram wegen, een gewicht dat ze normaal pas in hun tweede jaar bereiken. De overvloedige, voedzame melk van moeder Coco zorgt ervoor dat haar dochters al op een leeftijd van zeven of acht maanden geslachtsrijp zijn. Nadelige gevolgen hebben deze kind zwangerschappen gelukkig niet. Op het einde van het tweede jaar zijn de jonge moeders even groot als de andere 1,5 jaar oude vrouwelijke geiten van de kudde.

De mohair van Coco is niet draagbaar maar wel uitstekend geschikt om er warme, karaktervolle tapijtjes met een fijne glans mee te weven.

En Isabelle? Die woont nu, samen met haar dochter, in Wallonië waar ze zoveel aandacht krijgt dat ze niet meer hoeft te mekkeren.

angorageit bok Isidoor

Angorageiten: de bok Isidoor

Angorageiten hebben meerdere speciale kenmerken. Een goede bok stinkt, wordt er al eens gezegd. Voor angorageiten gaat dat niet helemaal op, ze missen gelukkig de stankklieren die de andere geitensoorten een slechte naam, en vooral een onuitstaanbare “geur”, bezorgen.

Isidoor is onze eerste angorageiten bok, geboren in 2016 uit Engelse ouders, en de stamvader van vele dieren in onze kudde. Met zijn brede, kurketrekkerschroefvormige hoorns en zijn groot lijf ziet hij er gevaarlijk uit en dat is hij ook. Niet dat Isidoor agressief is, hij is gewoon sterk en voor de rest gewoon wat lomp.

In de bokkenweide is hij de baas. Iedereen die vreemd is wordt door Isidoor getest en uitgedaagd voor een ritueel gevecht. Als je de regels van dit bokkengevecht niet kent maak je je maar beter snel uit de voeten. Het is nooit een goed idee om vriend te worden met je bok.

Op zijn achterpoten is deze heer, van ruim 90 kg, ongeveer 1,70 m lang. Komt hij, met de kop omlaag, terug op zijn vier poten terecht dan verwacht hij dat zijn sparingpartner dat op hetzelfde moment ook doet waarbij de hoorns stevig tegen elkaar aan bonken, eventueel gevolgd door een duwgevecht, alsof je naar vechtende Sumoworstelaars kijkt.

De nakomelingen van Isidoor zijn steeds goed gebouwd, gezond, goed bestand tegen ziekten en groeien erg snel, eigenschappen die we in onze kudde willen hebben. 

Isidoor is al een iets oudere bok en daarom is zijn mohair niet meer van super kwaliteit. De mohair van oudere angorageiten is stugger, maar blinkt nog steeds. Deze adult mohair wordt vooral gebruikt in tapijten, gordijnen, stof voor autozetels, enz. omdat de combinatie van slijtvastheid en glans zo goed is.

Gemengd met zachtere wol is adult mohair goed te verdragen in bijvoorbeeld sokkenwol of een sjaal die niet op de huid gedragen wordt.

angorageit lam

Jane. (op de foto als kid en spelend met Gemma (zij is een hond))

Als kid was deze angorageit al bijzonder. Ze is de eerste dochter van, de toen amper één jaar oude, Coco en Isidoor. Een echte spring in ’t veld, nieuwsgierig, zachtaardig en later ook een bijzonder goede, ook te jonge, moeder. Geboren in 2017, maar haar mohair is nog steeds van goede kwaliteit.

Angorageiten lammetjes zijn erg nieuwsgierig en moeten goed in het oog gehouden worden, iets wat bij Jane en Coco duidelijk aangeboren is. Als er een lam vastzit in de omheining, dan horen wij dat direct want beide moeders roepen dan om onze aandacht. Een vreemde mens of hond in de buurt en deze bijzondere angorageiten staan klaar om de lammetjes te verdedigen.

Gezondheid, uitstekende moedereigenschappen en een goede kwaliteit van mohair zijn basiseigenschappen die we in onze kudde willen. Door selectie en kruisingen met de juiste bokken trachten we deze eigenschappen te behouden en nog fijnere, kwaliteit vollere, mohair te bekomen.

Een Angorageit met fijne mohair: Hazelle.

Deze angorageit is geboren in England maar is daar als ingevroren embryo toegekomen. Hazelle is een in Australië verwekte angorageit uit 100% Zuid Afrikaanse ouders (Kan je nog volgen?).

Wat er bijzonder is aan Zuid Afrikaanse angorageiten? De dieren zijn daar geselecteerd op fijnere en sneller groeiende mohair.

Spijtig genoeg beseft Hazelle dat ze een speciale angorageit is. We hopen dat we de juiste vader voor haar kids kunnen vinden zodat deze lammetjes ook prachtige mohair en goede moedereigenschappen zullen hebben. Bij haar mannelijke nakomelingen merken we dat de mohair, op een leeftijd van 18 maanden, nog steeds van kidmohair kwaliteit is, een eigenschap die bij bokken uitzonderlijk is.

Hazelle eet heel erg graag en veel en is steeds in een iets te goede conditie. Ze loopt altijd heel trots rond en is een plezier om naar te kijken.